Ezen az oldalon az alábbi gyógynövények leírásai szerepelnek:
  • Akácfavirág
  • Angelika gyökér
  • Anyalevél
  • Apróbojtorjánfű
  • Aranyvesszőfű
  • Articsókalevél
  • Áfonyalevél
  • Ánizsmag

Akácfavirág

Latin név: Robinia pseudoacacia ( robiniae pseudoacaciae flos )

Egyéb megnevezések: Fehér akác.

Hatásai: Köhögéscsillapító, gyomorsavcsökkentő, görcsoldó.

Felhasználható: Görcsös köhögés, légcsőhurut, nátha, megfázás, gyomorsavtúltengés, gyomorfájdalom, enyhe székrekedés, gyenge bélműködés, esetleg magas vérnyomás és vizelethajtás esetén. Teakeverékek ízjavítója lehet.

A tea elkészítése: Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 evőkanál akácfavirágot. Fedje le és hagyja állni 15 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A tea emelt és maximális adagja 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 evőkanál akácfavirág. A tát folyamatosan  2 hétig lehet inni. Folytatni csak 4 nap szünet után lehet. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teát mézzel vagy szőlőcukorral lehet édesíteni. Az akácfavirágból ízletes tea készíthető. FIGYELEM! A tea túladagolása a vörös vértestek kicsapódását okozhatja. A tea 8 éves kortól fogyasztható.

Angelikagyökér

Hamarosan.

Anyalevél

Hamarosan.

Apróbojtorjánfű

Hamarosan.

Aranyvesszőfű

Hamarosan.

Articsókalevél

Hamarosan.

Áfonyalevél

Latin név:  Vaccinium myrtillus                           ( mirtillii folium )

Egyéb megnevezések: Fekete áfonyalevél, havasi meggylevél, áfinyalevél.

Hatásai: Szélhajtó, vizelethajtó, hurutoldó, enyhe vércukorszint csökkentő.

Felhasználható: Hólyag és bélhurut, gyomorgörcs, vesebetegségek, vesekő, húgyúti fertőzések, valamint magas vércukorszint, lázcsillapítás, vérnyomás zavarai és köhögéscsillapító teakeverékek alkotórészeként. Külsőleg szembetegségekre borogatónak is használható.

A tea elkészítése: Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 csapott evőkanál áfonyalevelet. Fedje le és hagyja állni 20 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A napi tea emelt és maximális adagja 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 csapott evőkanál áfonyalevéllel. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum12 óra. A teát mézzel vagy szőlőcukorral édesítheti. ( Kivéve cukorbetegség esetén ) A teát folyamatosan 3 hétig lehet fogyasztani. Folytatni csak 5 nap szünet után lehet. A tea erős hatású hatóanyagokat is tartalmaz ezért javasolt keverékekben történő alkalmazása. 10 éves kortól használható.

Ánizsmag

Hamarosan.

Hozzon létre weboldalt vagy webáruházat a Mozello segítségével.

Gyorsan, egyszerűen, programozás nélkül.

Visszaélés jelentése Bővebb információ